Tantum Jel Ne İşe Yarar? 3 Kullanım Alanı ⚕️

Tantum jel ne işe yarar? Eczacı olarak bu içerikte kapsamlı bir şekilde sizlere aktaracağım. Tantum Jel, romatizmal hastalıklar, yumuşak doku travmaları ve kas-iskelet sistemi hastalıklarının sebep olduğu ağrıyı dindirmeye yarar.

Etken Madde

Benzidamin HCl

Tantum jel

Tantum Jel Nedir?

Tantum 5 jel renksiz, berrak farmasötik form halinde eczanelerde, doktor reçetesi ile satılan antiinflamatuvar etki gösteren ağrı kesici jeldir. İçeriğinde bulunan etken madde gereği ağrı kesici ilaçlar kategorisinde yer alır. Ana etken maddesi benzidamin HCI olan ilacın içeriğinde bulunan yardımcı maddeler aşağıdaki gibidir;

  • Gliserin
  • Demineralize su
  • selüloz
  • İzopropil alko
  • Hidroksi

Tantun jel, 50 ve 100g olacak şekilde alüminyum tüplerde bulunan topikal nonsteroid antienflamatuar ilaçtır. 36 ay raf ömrü olan ilacı mutlaka 25 °C’nin altında saklamak gerekir. Tantum jel 50 g’ın üretici firması İtalyan Angelini’dir. İlacın ilk ruhsat tarihi 1992 yılıdır. 2010 yılında ruhsatı yenilenmiştir.

Tantum jel ile aynı işlevi gören ancak jel değil de hap şeklinde piyasada bulunan bir diğer nonsteroid antienflamatuar ilaç olan Aseket 25 mg tablet hakkında yazdığım ”Aseket ne işe yarar? ” içeriğini de okumanızı tavsiye ederim.

Tantum Jel Ne İşe Yarar?

Tantum jel, antiinflamatuvar etkili analjezik ilaç olarak ağrıya sebep olan enflamasyonu ortadan kaldırarak ağrıyı kesmeye yarar. Tantum jel ne için kullanılır? Tantum jel endikasyonları aşağıdaki gibidir;

  1. Romatoid artrit ağrılarına, Osteoartit’in sebep oldğu sızıya ve tendinit gibi romatizmanın sebep olduğu ağrıların hepsine karşı kullanılır.
  2. Burkulma ya da ezilme sonucunda ortaya çıkan yumşak doku ağrılarına karşı ağrı kesici olarak kullanılır.
  3. Kas iskelet sistemi hastalıklarının sebep olduğu inflamasyon ve kas gerginliği ile kendini gösteren ağrıya karşı ağrı kesici olarak kullanılır.

Tantum krem ne işe yarar özetlemek gerekirse, romatizma ağrısını, kas eklem ağrısını ve ezilme burkulma ağrılarını dindirmeye yarar. Ancak ağrının altında yatan bir inflamasyon yoksa etki göstermeyecektir. Her ağrı romatizmal bir durumdan kaynaklanmayabilir bunu ayırt etmek tedavi için çok kritiktir.

Uzm. Dr. Sevtap Şimşek, ağrının romatizmal olup olmadığını anlamanıza yardım edecek ‘’ İltihaplı romatizma nedir, belirtileri nelerdir?’’ konulu Youtube videosu yayınlamış. Faydalı olacağını düşündüğüm için aşağıda paylaştım.

YouTube video

Tantum 5 jel ne işe yarar anlattığımıza göre gelelim nasıl kullanılacağına.

Mutlaka Doktor Önerisi ile Doktorun Önerdiği Şekilde Kullanılmalı!

Tantum Jel Nasıl Kullanılır?

Tantum 50 gr jel, tedavinin uygulanacağı alanın boyutuna göre 1g veya 2g olacak şekilde hafif ovalayarak günde 2-3 defa sürülmeli. Tedavi süreci eğer cerrahi bir operasyon geçirmiş ve onun için kullanıyorsanız, doktorunuzun aksi bir görüşü yoksa 3-5 gün devam etmelisiniz. Ameliyat dışı diğer sebeplerden kullanıyorsanız tedavi süreci 5-7 gündür. Bu tür ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde ve önerisi ile kullanılmalıdır.

Tantum Jel Boyun Ağrısı İçin Kullanımı

Tantum 50 gr jel, ezilme ya da ters bir hareket sonrası doku zedelenmesi sonucunda ortaya çıkan boyun ağrısında kullanılabilir. Boynun hasarlı bölgesine ince bir tabaka olacak şekilde ovalayarak 5 veya 7 gün boyunca uygulayın. Boyun ağrısının altında başka ciddi hastalıklar yatabilir bu sebeple mutlaka doktorunuza danışın.

Tantum Merhem’in Özel Duruma Sahip Popülasyonda Kullanımı

Tantum jel krem’in karaciğer veya böbrek yetmezliği hastalıkları olan kişilerin kullanmasında özel bir durum yoktur. Yine çocukların kullanmasında belirtilmesi gerekilen özel durum mevcut değildir. İleri seviye bakıma muhtaç yaşlı hastalarında kullanması durumunda belirtilmesi gerekilen bir durum bulunmuyor. Diğer kullanım koşullarına tabidirler.

Tantum Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Durumlar

Keyfi ve bilinçsiz ilaç kullanımı çok ciddi yan etkilere sebep verebilir bu yüzden mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanın. Tantum %5 jel’in kullanımda dikkat etmeniz gereken durumları aşağıda listeledim.

  • Ciltte oluşan ciddi hasar sonucu bütünlük bozulmuşsa kullanılmamalıdır.
  • Topikal olarak uygulanan ilaçlar, uzun süre kullanılırsa ciltte hassasiyet oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen jeli kullanmayı kesin ve doktorunuza başvurun. Ayrıca jelin uygulandığı alan güneş ışığına maruz kalmamalı.
  • Göze temas ettirmeyin.
  • Sümükdoku mukoza bulunan alanlarda kullanmayın. Örnek; Burun içi, makat içi vb.
  • Tantum jel’in etken maddesi olan benzidamin HCl‘ye karşı alerjiniz varsa kesinlikle kullanmayın.

Gebelerde Kullanımı

Hamilelerde kullanımı hakkında yeterli çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla elde yeterli veri bulunmadığı için kullanılması önerilmez. Ancak ihtiyaç durumunda doktorunuzla risk fayda analizi yapabilirsiniz.

Gebelik KategorisiC
Gebelik Kategorisi

Hamilelikte kullanımı sonucu, İnsanlarda oluşabilecek istenmeyen durumlar için risk bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ise yetersizdir ve tam anlamıyla ışık tutmamıştır. Bu sebeple gebe kadınlar çok gerekli bir durum oluşmadıkça kullanmasın.

Emzirme Döneminde Kullanımı

Emziren annelerde deney yapılmadığı için yeterli veri bulunmamaktadır. Risk oluşma ihtimali ile oluşmama ihtimali aynı görülebilir. Bu sebeple doktorunuzla görüşmeden kullanmayın.

tantum jel yan etkiler

Tantum Jel Yan Etkiler

Kullanım esnasında karşılaşabileceğiniz yan etkileri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

YAN ETKİ GÖRÜLME SIKLIĞIBAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARIDERİ ve DERİ ALTI DOKU HASTALIKLARIGENEL BOZUKLUKLAR
SEYREK YAN ETKİLERHipersensitiviteCiltte kuruluk, Tahriş, döntü, eritem ve kaşıntıYanma hissi
ÇOK SEYREK YAN ETKİLERXFotosensitivite reaksiyonx

Klinik Öncesi Deney Verileri

Deneylerde fare, sıçan ve tavşan kullanılmıştır. Teratojenik ve embriyofetotoksik olarak iki ana dalda çalışma gerçekleştirilmiştir. Sıçanlarda 100 / 150 mg/kg doz verildiğinde anne ve bebekte kilo kaybı gözlemlenmiştir. Doz günlük 200mg çıkıldığında mortalitede anlamlı bir yükseliş olmuştur.

Sıçanlarda üreme yeteneği üzerine yapılan çalışmada ise 120 mg/kg/gün ‘e kadar olan dozlarda bir etki görülmemiş. Aynı çalışma tavşanlarda 150 mg/kg/gün olarak yapılmış yine bir etki gözlemlenmemiş.

Akut ve kronik olarak bakılan toksidite deneylerinde ise hayvanlarda görülen etki insanların kullandığı terapötik dozun çok üstünde kendini göstermiştir.

Tantum Jel Fiyat

Tantum jel’in 07.2022 tarihi itibariyle güncelfiyatı aşağıdaki gibidir;

Tantum Jel40,64 TL

Tantum Jel Sık Sorulan Sorular

Tantum jel kullananlar için sık sorulan soruları aşağıda cevapladım.

Tantum jel ne işe yarar içeriğini oluştururken T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu‘nun sitesinde yer alan Tantum jel prospektüs bilgisini kaynak olarak aldım.

Tantum jel, farmakoterapötik olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaç grubuna dahil. Bu noktada daha fazla bilgi almak isteyenler için NSAİİ ilaçlarla ilgi biraz daha detaylı bilgi vermek istiyorum.

Nonsteroid Antienflamatuar İlaçlar Nedir?

NSAİİ’ler olarak kısaltılan nonsteroid antienflamatuar ilaçlar; iltihaplanmayı giderici, ateş düşürücü ve ağrıyı azaltıcı etki göstermektedir. Steroid dışı yangı önleyici ilaçlar olarak da adlandırılırken benzer etkiler gösteren steroidlerden daha rahat ayırt edilebilmeleri için “Non-steroidal” terimi kullanılmaktadır. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar sınıfına giren yazımıza konu olan Tantum jel ile birlikte en bilinen üyeleri İbuprofen ve aspirindir.

Nonsteroid Antienflamatuar

Tantum jel ne işe yarar içeriğimizde çok sık bahsettiğimiz Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar genellikle antikoagülan, analjezik ve antipiretik etkilerinden dolayı tercih edilmektedir. Mide ve bağırsak mukozasında yüksek derecede emilir ve idrar yoluyla dışarı atılırlar. Kısa ve uzun yarı ömürlü çeşitleri bulunmaktadır.

  • Kısa Yarı Ömürlü Nonsteroid Antiinflamatuar İlaçlar: Altı saat ve daha kısa sürede yarı ömürlerini tamamlayan ilaçlardır. Flufenamik asit, mefenomik asit, tolmetin, ketoprofen, İndometazin, ibuprofen, etodolak, diklofenak ve aspirin bu grubun üyelerindendir.
  • Uzun Yarı Ömürlü Nonsteroid Antiinflamatuar İlaçlar: On saatin üstünde yarı ömürlerini tamamlayan ilaçlarlardır. Sulindak, azopropazon, fenilbutazon, tenidap, tenoksikam, proksikam, naproksen, nabumeton ve diflinusal bu grubun üyeleri arasındadır.

Ezilme, burkulma ve kas ağrısı şikayetinde doktorlar tarafından reçete edilen naproksen etken maddeli nsaii ilaç olan Naprosyn plus jel ile ilgili yazdığım ”Naprosyn plus jel ne işe yarar?” içeriğine de bakmanızı tavsiye ederim.

Nonsteroid Antienflamatuar İlaçlar Hangi Durumlarda Kullanılır?

Nonsteroid antienflamatuar sınıfında yer alan ilaçlar iltihap önleyici, ateş düşürücü ve ağrı kesici etkiler gösterirken birçok hastalık ve rahatsızlığın tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Hafif, orta ve ciddi düzeye sahip ağrılar
  • Romatoid artrit (İltihaplı romatizma)
  • Migren ve çeşitli nedenlerle oluşan baş ağrısı
  • Osteoartrit (Kireçlenme)
  • Gut artriti (Eklem iltihaplanması)
  • Ağrı ve ateşin bir arada olduğu durumlar
  • Adet sancıları
  • Kistik fibrozis (Başta akciğerler olmak üzere vücuttaki birçok organı etkileyen; sindirim, ter ve mukus sularının düzgün çalışmasını engelleyen hastalık.)
  • Ankilozan spondilit (Bel, omurga romatizması)
  • Travma sonrası görülen ağrı ve eklem iltihabı
  • Eklem dokularında ödem (Juvenil artrit)
  • Omuz ekleminde iltihaplanma (Bursit)
  • Kemik ile kasları bağlayan dokularda iltihaplanma (Tendinit)
  • Diş ağrısı
  • Ameliyat sonrası oluşan ağrılar

Nonsteroid Antienflamatuar İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?

Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar çeşitli yan etkilere sahip olduğundan bazı durumlarda dikkatli kullanılmalıdır. Yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Uyaran olmamasına rağmen ses duyulması (Kulak çınlaması)
  • Sersemlik, zihin bulanıklığı
  • Karaciğerde fonksiyon bozukluğuna yol açan Toksik Hepatit
  • Bağırsak inflamasyonu
  • Üst GIS kanaması
  • Hazımsızlık
  • Dispepsi (Onikiparmak bağırsağı ve midede yaşanan fonksiyonel bozuklukların sindirim sistemini etkilemesi)
  • Peptik ülser (Midenin iç kısmında farklı nedenlerden dolayı oluşabilen açık yaralar)
  • Kolestatik sarılık
  • Karaciğer yetmezliği
  • Işığa karşı hassasiyet (Fotosensivite)
  • Vücutta kanamaya karşı eğilim
  • Aplastik anemi (Kemik iliği kök hücrelerinin vücudun ihtiyaç duyduğu kan hücresini yeteri kadar üretememesi)
  • Trombositopeni (Kanda platelet olarak adlandırılan hücre parçacıklarının normalden daha az bulunması durumu)
  • Agranülositoz (Vücutta ani bir şekilde ortaya çıkan lökopeni yani akyuvar sayısında azalma)
  • Nötropeni (Kandaki beyaz kan hücre sayısının azalması)
  • Hemolitik anemi (Kanda alyuvar olarak adlandırılan kırmızı kan hücrelerinin ömürlerini tamamlayamadan yıkıma uğramaları)
  • Akut böbrek yetmezliği
Nonsteroid Antienflamatuar İlaçlar

Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar hastaların ortalama %70’inde sağlıklı sonuçlar vermektedir. Tantum jel ne işe yarar içeriğimizin başında da bahsettiğimiz gibi İnflamasyonu baskılayan bu ilaçlar, ağrıyı azaltmakta ve bazen tamamen geçirmektelerdir. Bu nedenle hastalar ağrı duydukları süre boyunca NSAİ ilaçları kullanmaya devam etmelidir. Hastalar bir süre sonra egzersiz yapabilecek duruma geldiklerinden ağrılarının daha da azaldığı görülmektedir.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre nonsteroid antienflamatuar ilaçları uzun süre boyunca düzenli şekilde kullanan hastalarda hastalıkların ilerlemesi yavaşlamıştır. Ancak hiç bir ilacı amacından uzun süre kullanmamak gerekir. ilaçları kullanırken yan etkiler hakkında bilgi sahibi olmalı ve mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır. NSAİ ilaçlar daha çok mide ve bağırsak üzeride yan etkilere yol açmaktadır. Bazı hastalar bu yan etkiler için risk faktörüdür.

Nonsteroid antienflamatuar etki göstermesi için doktorlar tarafından reçete edilen bir başka ilaç olan Dex Forte hakkında yazdığım ”Dex Forte 50 mg Ne İşe Yarar? Eczacıdan ⚕️” içeriği de ilginizi çekebilir.

Aşağıdaki durumlarda nonsteroid antienflamatuar ilaçları kullanmadan önce doktordan onay alınmalıdır:

  • Kanama veya ülser geçmişi varsa,
  • Hastanın yaşı 65’in üzerindeyse,
  • Böbrek hastalığı öyküsü varsa,
  • Kan sulandırıcı veya kortizon ilaçları kullanılıyorsa.

Tantum jel ne işe yarar içeriğimizin sonuna geldik aklınıza takılan veya merak ettiğiniz soruları mutlaka yorumlar kısmında sorun. Ortalama 3 gün içinde yanıtlıyorum.

Son Günceleme 2 yıl önce Ecz. Nihat Bilgin

5/5 - (3 {Oy})

Ecz. Nihat Bilgin

Merhaba! Ben Ecz. Nihat Bilgin. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum.

İstanbul'da eczacılık mesleğimi gerçekleştiriyorum. İlaç sektörü çok dinamik ve bilgiyi hep taze tutmak gerekiyor.
Bu sebeple EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı) kazanarak şuan uzman eczacılık eğitimi alıyorum.

İlaçları doğru kullanmak hayati öneme sahip bu yüzden hastaların klinik ve şahsi durumuna göre doğru ilacı, doğru süre ve pozolojide, en doğru maliyetle almasını sağlamak akılcı ilaç kullanımı için vazgeçilmez.

Edindiğim bilgi ve tecrübeyi sizlerle paylaşmak için Türkiye'nin Ecza Platformu hepsiecza.net'i kurdum.

Yorum yapın