Nimokain Jel Ne İşe Yarar? 7 Etkili Faydası

Nimokain jel ne işe yarar?; Nimokain jel, burkulma, ezilme, kas gerginliği, bel ağrısı, eklemi çevreleyen yumuşak dokunun iltihabı, kas kiriş iltihabı, dejeneratif ve romatizma hastalıklarda endikedir, eklem ve kas dokularında meydana gelen ağrıları geçirmeye yarayan bir jeldir.

Ağrı kesici özelliğiyle bilinen bu jeli kimler kullanabilir?; nasıl kullanılması gereklidir, tavsiye edilen dozu nedir, hamile veya gebeler kullanabilir mi ve en önemlisi yan etkileri nelerdir?; bir eczacı gözünden ve deneyiminden tüm bu sorulara cevap bulmak için içeriği okumaya devam edin!

Bel Ağrısı, Boyun Ağrısı, Sırt Ağrısı ve Bacak Ağrısında Sıklıkla Kullanılan Bu Jelin Etken Maddesi: Her bir tüp yüzde 1 nimesulid ve yüzde 5 lidokain içerir

Jel olmasıyla birlikte cilt yüzeyine sürülerek kullanılır ve başka kullanım şekli yoktur. İçerdiği etken ve yardımcı maddeler nedeniyle doktorlar tarafından ağrı kesici ilaçlar kategorisinde reçetelendirilmektedir; bir eczacı tarafından bu maddeler dikkate alınarak nelere dikkat edilmesi gerektiği, kullanan veya kullanacak kişiye bilgi vermesi açısından içeriğin devamında bahsedilmiştir.

Farklı etken maddeye sahip olsa da çok etkili bir topikal ağrı kesici jel olan Naprosyn Plus hakkında yazdığım Naprosyn Plus Jel Ne İşe Yarar? içeriğini de okumanızı tavsiye ederim.

Doktorunuz tarafından bu jel reçetelendiyse içeriği okumaya devam ederek detaylı bilgi alabilir ve dikkat etmeniz gereken unsurları öğrenebilirsiniz. İlaçlar, içerisinde barındırdığı etken ve yardımcı maddelerle birlikte insan vücudunda çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir, dolayısıyla doktor önerisi olmadan ilaç kullanmanın zararlarını bir kez daha hatırlatıyoruz.

Ağrı kesici yönüyle sıklıkla tercih edilen Nimokain Jel Krem ruhsat sahibi Pharmactive İlaç San. ve Tic. A.Ş’dir ve 50 gramlık tüplerde kırmızı ambalajıyla satışa sunulur.

Nimokain Jel Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Nimokain jel nedir, ne için kullanılır?; etken madde olarak nimesulid ve lidokain içeren Nimokain jel, steroid olmayan (nonsteroid) antiiflamatuvar (NSAİ) ağrı kesici ilaçlar kategorisinde yer alır ve etken maddeleri sayesinde kas, kiriş kılıfının iltihabı (tenosinovit), eklem çevresindeki keselerin iltihabı (bursit) ile endikedir. Spor yaralanmaları gibi burkulma ve ezilmeyle birlikte yumuşak doku ve eklemlerin travmatik rahatsızlıklarını tedavi etmeye yarar.

Jel formatında olduğu için hap kullanmak istemeyenlere alternatif olarak sunulmaktadır; genellikle kas ve iskelet sağlığını korumak amacıyla reçetelendirilir. Jel, kortizon içermez, iltihap kurutucu özelliği bulunur ve aynı zamanda artrit hastalıklarda da etkin olarak kullanılır. Vücuttaki ağrıları ve iltihapları gidermek amacıyla sıklıkla doktorlar tarafından reçetelendirilir. Jel formda sadece eczanelerde bulunan bu ilaç, kırmızı kutularda ve kendi ambalajlarında satışa sunulur; HDPE masaj başlığına sahiptir.

Nimokain Jel Faydaları Nelerdir?

Jelin etken ve yardımcı maddeleri sayesinde endikasyonları üzerinde etkinliği kanıtlanmıştır. Nimokain jel kas gevşetici olarak değil, ağrı kesici olarak sıklıkla reçetelendirilir, vücutta iltihaplanma veya ağrı durumlarına neden olan biyolojik faktörleri azaltmayı sağlayan antiiflamatuvar bir ilaçtır.

Ağrıyan veya iltihaplı bölgeler için tercih edilen Nimokain jel’in tedaviye 7 etkili faydası şöyledir;

  • Bel ağrısına (lumbago) iyi gelir,
  • Eklem kireçlenmesine (osteoartrit) iyi gelir,
  • Eklemi çevreleyen yumuşak dokunun iltihabı (periartrit) tedavisinde kullanılır,
  • Kas kiriş iltihabına (tendinit) iyi gelir,
  • Kas, kiriş kılıfının iltihabı (tenosinovit) tedavisinde kullanılır,
  • Eklem çevresindeki keselerin iltihabı (bursit) için kullanılır,
  • Spor yaralanmaları (burkulma, ezilme, yumuşak doku ve eklemlerin travmatik, dejeneratif ve romatizmal hastalıkları) için doktorlar tercih eder.

Bunlarla birlikte jel kullanılmadan önce doktor görüşü alınması gereklidir, çünkü her ilaç herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir ve bununla birlikte bazı kişiler için sakıncalı olabilir.

Nimokain Jel Nasıl Kullanılır?

Nimokain ağrı kesici jel, diğer ilaçlarda olduğu gibi doktor önerisiyle başlanması çok önemlidir, uzman görüşü olmadan kullanılması ciddi yan etkilerin gözlemlenmesine neden olabilir. Dolayısıyla kişinin sağlığını tehlikeye atmaması adına uzman görüşüyle başlayarak kullanma talimatına da harfiyen uyması şiddetle önerilir.

Gribo Cold Ne İşe Yarar? 8 Kullanım Alanı

Benzer İlaç

Burkulma, ezilme, kas gerginliği gibi kas ve iskelet sistemi hastalıklarıyla endike olan Nimokain jel nasıl kullanılır?;

  • Kullanılması önerilen bölgeye günde 3 veya 4 kez sürülür.
  • Jel yalnızca sürülme (Topikal) ve masaj yolu ile bölgeye uygulanır.
  • Kullanılması önerilen bölgeye nazikçe sürülür, bandajlama ve kapatma (Oklüzyon) önerilmez.
  • Jel kullanılması önerilen yere kuvvetlice sürülür ve çok geniş bölgelere dağıtılmaz.
  • Jelin kıyafete bulaşması halinde derhal kıyafetler değiştirilir.
  • Koltuk altına jel uygulanmaz, temas etmesi halinde bol su ile yıkanır.

Nimokain jel prospektüs, ilaç kullanılmadan önce okunur ve doktorun önerdiği kullanma talimatı harfiyen uygulanır, haricinde kişi önerilen dozu ve kullanım şeklini değiştirmemelidir.

dikkat edilmesi gerekilenler

Nimokain Jel Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pek çok ilaçta olduğu gibi Nimokain jel 50 mg de uzmanlardan alınacak Nimokain jel yorum olmadan kullanılması çok sakıncalıdır, kullanan veya kullanacak kişi, jelin içerisinde barındırdığı etken ve yardımcı maddelerden birine veya birden fazlasına alerjisi olabilir. Jeli kullanılıp kullanılmamasına karar vermeden önce mutlaka kişi alerjisinin olup olmadığından emin olmalıdır, alerjik reaksiyonların durumu ise sadece uzman görüşü ve uzman tetkikleri ile ortaya koyulabilir.

Jel içinde ki etken ve yardımcı maddelere alerjiniz yoksa diğer dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

  1. Asetilsalisilik asit içeren (aspirin vb.) ilaçlar veya nonsteroidal antinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) olarak adlandırılan ilaç grubuna dahil olan diğer ilaçlarda reaksiyon belirtisi,
  2. Astım, alerjik burun akıntısı (rinit), ciltte kızarıklık ve kaşıntı (ürtiker),
  3. Göz kapakları, dış üreme organları, dudaklar ve dil gibi yumuşak dokularda şişme, (anjiyoödem)
  4. Burun içinde et oluşumu (nazal polip),
  5. Hamileliğin ilk veya son 3 aylık döneminde kullanmamalısınız.

Nimokain jel 50 mg çocuklarda kullanılmaz, gözlere; mukoza, enfeksiyonlu cilt bölgelerine, koltuk altına, deride açık yaralara ve tahriş görülen bölgelere sürülmez. Topikal yani deriye sürülen diğer ilaçlarla birlikte kullanılmaz; geniş deri yüzeylerine sürülmez ve sürülmesi halinde oklüzyon altında uygulandığında kalp ritim bozuklukları, nefes alma zorluğu, koma ve hatta ölüme sebebiyet verir.

Yan etkiler

Nimokain Jel Yan Etkileri Nelerdir?

Nimokain jel yan etkileri, jel içerisinde etken madde olarak bulunan nimesulid ve lidokain duyarlı kişilerde görülür, yardımcı maddelerden birine veya birkaçına alerjinin olması da yan etki gözlemlenmesine neden olur.

Nimokain jel kullananlar, kendilerinde şu durumları gözlemlemesi halinde derhal ilacın kullanımının kesilmesi gereken Nimokain jel yan etkileri nelerdir?;

  • Ciddi deri döküntüleri
  • Yüz, dudaklar, dil ve boğazda şişme, nefes alma güçlüğü
  • Kalp ritminde bozukluk ve kalbe gelen kan akımının ortadan kalması sonucu kalbin durması (kardiyovasküler kollaps)
  • Bilinç kaybı; zaman, yer ve kişilerle ilgili olarak çevreyi algılama ve değerlendirme yeteneğinin bozulması (konfüzyon)
  • Kan basıncında düşme, kalp atışının yavaşlaması (bradikardi)
  • Kulak çınlaması
  •  Bulanık veya çift görme; üşüme, titreme
  • Sinirlilik, tedirginlik, öfori; uyku hali

Jelin kişi üzerinde yukarıda ki yan etkileri yapması çok ciddi bir durumdur ve derhal jelin kullanımı bırakılmalıdır; en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Gördüğünüz gibi ağrı kesicilerin çok ciddi yan etkileri olabilir. Bu konuda
Prof. Dr. Esra Sağlam, özellikle uzun kullanımda karşılaşabileceğiniz yan etkiler üzerine oldukça öğretici bir Youtube videosu yayınlamış. Sizlerle paylaşmak istiyorum, izlemenizde fayda var.

YouTube video

Nimokain Jel Saklama Koşulları

Jeli, çocukların ulaşamayacağı ve ışık görmeyen bir odada yaklaşık 20 ila 25 derece arasında saklanmalıdır; odanın ılık, nemsiz ve kilitli olmasına dikkat edilmelidir. Jel kullanılmadan önce son tüketim tarihiyle birlikte ambalajı kontrol edilmelidir ve ambalajının kaybolması halinde kullanılmaması şiddetle önerilir.

Nimokain Jel Fiyatı

Nimokain jel fiyatı perakende olarak doktor reçetelendirmesiyle birlikte 46.45 TL olarak belirlenmiştir. Nimokain jel fiyat 2022 itibariyle bu şekildedir.

Nimokain Jel Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu ilaç hakkında eczacı olarak karşılaştığım sık soruları aşağıda yanıtladım. Sizlerin farklı soruları varsa lütfen yorumlarda sorun. Ortalama 3 gün içinde yanıtlıyorum.

Sonuç olarak, bel ve boyun ağrısı ve diz eklemlerinde kireçlenme şikayeti olan hastalarda Nimokain jel gibi topikal ağrı kesiciler doktorlar tarafından tedavide tercih edilir. Topikal ağrı kesici ilaçlar, jel, sprey, krem, merhem ve ya patch formunda olabilir. Doktor tedavisini oluştururken ağrının durumuna göre tek veya oral yolla kullanılan başka ilaçlarla kombine edebilir.

Yapılan bilimsel çalışmalar topikal olarak cilde uygulanan ilaçların haplar kadar etkili olduğunu kanıtlamıştır. Topikal olarak uygulanan ilaçların hap olarak alınan ilaçlara göre yan etki gösterme ihtimalinin az olması hekimler tarafından sık tercih edilmesine sebeptir. Nimokain jel hakkında bu yazıda sizlere aktardığım bilgilerin kaynağı T. C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu‘nun internet sitesinde yer alan prospektüs bilgisidir.

Son Günceleme 1 yıl önce Ecz. Nihat Bilgin

5/5 - (1 {Oy})

Ecz. Nihat Bilgin

Merhaba! Ben Ecz. Nihat Bilgin. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum.

İstanbul'da eczacılık mesleğimi gerçekleştiriyorum. İlaç sektörü çok dinamik ve bilgiyi hep taze tutmak gerekiyor.
Bu sebeple EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı) kazanarak şuan uzman eczacılık eğitimi alıyorum.

İlaçları doğru kullanmak hayati öneme sahip bu yüzden hastaların klinik ve şahsi durumuna göre doğru ilacı, doğru süre ve pozolojide, en doğru maliyetle almasını sağlamak akılcı ilaç kullanımı için vazgeçilmez.

Edindiğim bilgi ve tecrübeyi sizlerle paylaşmak için Türkiye'nin Ecza Platformu hepsiecza.net'i kurdum.

“Nimokain Jel Ne İşe Yarar? 7 Etkili Faydası” üzerine 2 yorum
Yorum yapın